Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αυτά είναι τα 5 βήματα των αλλαγών στο Δημόσιο: Έρχονται οι πρώτες εγκύκλιοι

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν οι πρώτες εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το 80% των αλλαγών μέσα σε πέντε βήματα μέχρι και τον επόμενο Σεπτέμβριο. Με αυτήν την έννοια, οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα, έχουν πλέον μπει στην τελική ευθεία.
Αναλυτικά, τα βήματα έχουν ως εξής:

(1) Να ολοκληρωθεί η επιλογή γενικών διευθυντών με το νέο σύστημα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες όλα δείχνουν ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την επιλογή γενικών διευθυντών, οι οποίοι θα επιλεγούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων στο οποίο συμμετέχει και το ΑΣΕΠ, όπως αναφέρει το Εθνος.

(2) Αυτό, όμως, θα είναι μόνο το ένα βήμα, καθώς παράλληλα θα δοθεί εντολή στο ΑΣΕΠ να ξεκινήσει την κατάρτιση του μητρώου επιτελικών στελεχών του Δημοσίου. Το μητρώο θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016. Αρχικά, θα διαμορφωθεί το πληροφοριακό σύστημα και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί η προκήρυξη στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν οι υπάλληλοι και οι καθηγητές Πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές.
(3) Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να συγκροτηθούν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων σε κάθε υπουργείο με τη συμμετοχή των νέων γενικών διευθυντών, τα οποία θα πραγματοποιήσουν την επιλογή των διευθυντών σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η επιλογή θα γίνει με το νέο σύστημα.
(4) Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η αντικατάσταση όλων των γενικών γραμματέων με τους νέους διοικητικούς γραμματείς, οι οποίοι θα επιλεγούν από το μητρώο επιτελικών στελεχών που θα έχει καταρτιστεί μέχρι τότε. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους για όλο το Δημόσιο.
(5) Τελευταίο βήμα είναι να μπουν οι βάσεις για τη στοχοθεσία υπάλληλων και τμημάτων, καθώς και την αξιολόγηση του προσωπικού με την μέθοδο των 360 μοιρών, δηλαδή από προϊσταμένους, συνάδελφους και υφισταμένους καθώς και από την κοινωνία. Η αξιολόγηση θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου